Natuurlijk wil Gymnastiekvereniging DOS een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier kan sporten!
Even een korte introductie. Ik ben Mathilda van der Hijden en als ouder was ik jaren verbonden aan DOS. Het bestuur heeft gevraagd of ik de vertrouwenscontactpersonen wil zijn voor DOS en in die hoedanigheid heb ik me dan ook tijdens de Algemene Leden Vergadering gepresenteerd. Ter voorbereiding hierop ben ik opgeleid door de NOC*NSF via wie ik de training voor vertrouwenscontactpersoon gevolgd heb.
Wat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP)?
Ik ben het eerste aanspreekpunt voor iedereen binnen de vereniging die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag (denk aan pesten, discrimineren maar ook seksuele intimidatie) en daar over wil praten.
Ik ben beschikbaar voor iedereen die (persoonlijk) ergens meezit, opmerkingen of vragen heeft over seksuele intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil binnen DOS. Ik ben er voor de sporters, trainers, ouders van de sporters, vrijwilligers, bestuur, enz. En zowel voor het slachtoffer als voor de beschuldigde.
De VCP heeft een opvangende, doorverwijzende en signalerende functie maar geeft geen advies en reikt daarom enkel mogelijkheden aan dit in tegenstelling tot een VertrouwensPersonen van de NOC*NSF.
Wanneer kun je bij de VCP terecht?
Voorkomen is beter dan genezen. Dus zijn is de VCP er ook voor vragen die je niet gemakkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden voor er daadwerkelijk al iets aan de hand is.
Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen jouw team of de vereniging en dit voor jouw gevoel niet klopt, of er is iets gebeurd en je wordt daardoor ergens van beschuldigd dan ben je welkom bij de VCP. De vragen die je hebt kunnen gaan over:
- Pesten en gepest worden.
- Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
- Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
- Een vermoeden van ‘grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
- Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de sportorganisatie/het team.
- Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
- Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
- Het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon van (naam sportorganisatie) op de juiste plaats is.
Wat is een VCP niet?
Als je je niet veilig voelt tijdens het sporten kan je contact opnemen met de VCP’er. Een VCP is geen psycholoog of maatschappelijk werker en kan jouw probleem niet voor je oplossen, maar kan - indien nodig - wel doorverwijzen naar bijvoorbeeld, een VertrouwensPersoon van het NOC*NSF die inhoudelijk kan adviseren of naar een andere hulpverlener.
Wie is de VCP?
Mathilda van der Hijden, als ouder van een turnende dochter betrokken bij de turnsport en vroeger bij de vereniging DOS. In het dagelijks leven werk ik als lichaamsgericht vitaliteit/loopbaan coach en re-integratie adviseur.
We hebben graag twee VCP-ers bij DOS, ben je geïnteresseerd neem dan contact op met Mathilda
Maar wat is ongewenst gedrag nu eigenlijk?
Je moet denken aan Intimidatie, Pesten, Agressie, Discriminatie, Seksuele intimidatie. Makkelijk te onthouden door de afkorting IPADS.
Dit ongewenste gedrag kan plaatsvinden zowel verbaal (mondeling), non-verbaal, fysiek of digitaal.
Maar stel je eens voor dat er gebeurtenissen plaatsvinden waarbij jij ongewenst gedrag ervaart. Dus wanneer iemand jouw grenzen overschrijdt.
Dan zijn we er voor jou, of je nu lid, trainer, ouder of vrijwilliger bent. Het kan ontzettend fijn zijn om er eindelijk eens over te praten, het delen en bespreken van jouw zorg kan veel rust geven. Dit hoeft niet perse op de vereniging, maar kan ook buiten of op een andere locatie plaats vinden, een plek waar jij je prettig bij voelt.
Wacht niet te lang met het inschakelen van eventueel hulp, of laat het niet escaleren. Ik ben er voor jou om jou te helpen.
Je kunt Mathilda per e-mail bereiken:
Gesprekken met de VCP zijn vertrouwelijk maar kennen geen geheimhouding. Dat het belangrijk kan zijn om soms ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en jouw toestemming gebeuren. De VCP is geen onderdeel van het bestuur en handelen op onafhankelijke basis. Alle meldingen worden wel (anoniem) gerapporteerd aan het bestuur. Echter, in het geval van strafbare feiten, of als het bestuur van mening is dat de veiligheid van de leden van de vereniging in het geding komt, kan en mag de klacht niet anoniem gerapporteerd worden.
Meer informatie:
www.nocnsf.nl/vertrouwenspuntsport.nl
www.nocnsf.nl/sport-en-integriteit/gedragscodes-sport
www.youtube.com/nocnsf