Back to Top

DOS Gymnastiek

Gym

Turnen

Trimfit

 

Welke jongens en meiden vinden het nou niet leuk om lekker te klauteren, klimmen, rennen en diverse toestellen uit te proberen. Niet zoals thuis, waarbij mama zegt: ohh pas nou op, doe voorzichtig. Maar nee, onder professionele begeleiding ontdekken wat je met je lijf allemaal wel niet kunt doen. Voor kinderen is het van groot belang om hun motoriek goed te kunnen ontwikkelen en verder te verfijnen. Dit komt ze op latere leeftijd alleen maar ten goede.

 

Als blijkt dat gymnastiek niet meer uitdagend genoeg is, kan op advies van de leiding de overstap gemaakt worden naar de turnselectie, waarbij er op specifieke (toestel)onderdelen getraind wordt om goed te kunnen presteren op wedstrijdniveau. 

 

Info Gym

Gymnastiek bij DOS is er voor iedereen; jongens en meisjes, jong en oud. DOS biedt zowel gymnastiek op recreatief niveau als turnen in de selectie. Bij de peuter-, en kleutergroepen zitten jongens en meisjes bij elkaar in de groep. Na deze leeftijd krijgen de kinderen in aparte groepen les. Voor meisjes zijn de gymnastiekgroepen ingedeeld op schoolgroep, zo zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar.

 

Voor de jongens zijn er twee groepen; onderbouw (schoolgroep 3 t/m 5) en bovenbouw (vanaf schoolgroep 6). Voordat het lidmaatschap in gaat, mag het kind 2x kijken/meedoen om te beoordelen of gymnastiek een geschikte sport voor hem/haar is. De inschrijving verloopt via de leiding. Naast de leiding zijn er bijna in alle groepen hulpjes aanwezig, zodat de kinderen voldoende begeleiding krijgen tijdens de lessen.

 

Wil je een keertje komen meedoen? Je bent van harte welkom!!

Open Lessen

In verband met Corona voorlopig geen open lessen.

Wachtlijst

Er is momenteel een wachtlijst voor groep 4 van de recreatiegym. Verzoek tot plaatsing op de wachtlijst kan bij de ledenadministratie.

Turnpakjes

Voor officiële wedstrijden dient de turnster het verenigingsturnpak te dragen. Deze kunt u bestellen bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Zodra het geld is overgemaakt op het rekeningnummer van de vereniging kunt u het pakje na afspraak ophalen bij Verona.

Klik hier voor de wasvoorschriften

 

Kleutergym

Kleuters zijn volop in ontwikkeling, bewegen is hierbij een belangrijk aspect. Kinderen van 4 t/m 6 jaar vinden bewegen fantastisch, ze rennen en klimmen het liefst de hele dag. Op deze leeftijd staat het ervaren en ontwikkelen van de mogelijkheden van hun eigen lichaam centraal. Tijdens de kleuterlessen komen afwisselend alle aspecten van de motorische ontwikkeling aan bod. De les begint altijd met een gezamenlijk spel waarbij reactievermogen, inschatten van afstand en snelheid en de basisbeginselen van bewegen zoals huppelen, springen, rennen, kruipen en hinkelen spelenderwijs worden geoefend. Soms wordt dit ondersteund door muziek. Hierna is er ruimte voor (verdere) kennismaking met de gymnastiektoestellen waarbij klimmen en klauteren, rollen en duikelen, springen en zwaaien aan bod komen. Ook wordt er aandacht geschonken aan gooien, vangen en (oog-hand)coördinatie d.m.v. spelen met ballen, hoepels, touwtjes en tennisrackets. De leiding zorgt er voor dat iedere kleuter op zijn eigen niveau, op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo deze vaardigheden eigen kan maken. De kinderen worden gestimuleerd om op een veilige, leuke manier nieuwe ervaringen op te doen en plezier te hebben in het bewegen. Voor de kleuters zijn er 2 groepen, ingedeeld op leeftijd. In de eerste kleutergroep mogen de kleuters zelf kiezen welke toestellen ze (verder) willen ontdekken. In de tweede groep worden de beginselen van de gymnastiekonderdelen geleidelijk groepsgewijs geoefend.

jongens- en meisjesgym

Kinderen in de leeftijd vanaf 6 jaar hebben de basisbeginselen van bewegen onder de knie. Hierdoor kan verfijning en verbreding van de mogelijkheden van het eigen lichaam uitgeprobeerd worden. Tijdens de lessen wordt op deze mogelijkheden ingegaan, hierbij is het niveau niet belangrijk. De les begint altijd met een gezamenlijk (tik)spel of een warming up waarbij vormen van coördinatie, kracht of lenigheid aan bod komen. Hierna wordt er in groepen gewerkt op de gymnastiektoestellen. Hierbij wordt er veel gewerkt met nevenopdrachten om zo uiteindelijk tot het einddoel te komen. Een goede techniek bij het uitvoeren van de opdracht krijgt hierbij de nodige aandacht. Naast de wedstrijdtoestellen, is er ook ruimte voor andere toestellen zoals ringen, trapeze, trampoline, touwen, bok, tumblingbaan enz. De leiding stimuleert de kinderen om op hun eigen niveau verder te komen. Hierbij is het Nationaal Turn Systeem(NTS) een rode draad in de lessen waardoor de oefenstof aangeboden kan worden op elk niveau. De kinderen mogen deelnemen aan wedstrijden. In november worden de clubkampioenschappen gehouden en later in het seizoen wordt er deelgenomen aan de turn en fundag. Twee keer per jaar worden er kinderen in de leeftijd van 6 à 7 jaar gescout om deel te nemen aan de voorbereidingsgroep van de turnselectie.